A világot jelentő deszkák - a snowboard kultúrája szigorúan szubjektív alapon

We Ride Snowboard

We Ride Snowboard

Filmajánló - történelem és tivornya

2015. szeptember 11. - Topolay Gábor

A filmajánló első adásában rögtön két videót is ajánlunk. Az első szigorúan csak a téma iránt komolyan érdeklődőknek való, míg a második könnyedebb szórakozást ajánl, akár házibulin is be lehet kapcsolni, hogy a dolgos sörözéstől megfáradtaknak agyatlan kikapcsolódásul szolgáljon.

We Ride - The Story of Snowboarding

Kemény és tömény másfél óra a sport születéséről. A dokumentumfilm mesél Poppen Snurferjéről, Jake Burton és Tom Sims hosszas rivalizálásáról. Röviden bemutatja az első deszkakirályok, a szomorú sorsú Craig Kelly, a félőrült extrém sport polihisztor, Shaun Palmer, avagy minden idők legnagyobb hatású deszkásának tartott Terje Håkonsen pályafutását. Remek felvételekkel és interjúkkal szemlélteti, hogy hogyan lett a deszkásokból a hegyen züllő Guns N’ Roses, és ehhez kapcsolódóan az értetlenségből fakadó, dühös megvetést, amivel a sívilág fogadta a deszkák megjelenését.

A filmben több, máshol nem fellelhető videót vágtak össze, értékes képekkel szolgál arról, hogy is nézett ki egy korai félcső, milyen trükkökkel lehetett címeket nyerni, milyen volt a korai freeride világa, vagy hogyan váltak a deszkásokból médiasztárok. Néhol bájos, néhol kifejezetten drámai, de mindenképp figyelemfelkeltő mozi a snowboard különleges történetéről és azokról a kulturális tényezőkről, amik formára vágták a téli sportok megújulását.

Ha a YouTube-ról nézed meg, a magyar felirat is megjelenik. És igen, innen loptuk a blog címét.

 Burton: [SNOWBOARDING]

Könnyed látványfilm, melynek főszereplői a trükkök, a trükkök, meg még némi trükk a végére. A beágyazott videó a Burton Snowboards által készített dokumentumfilm sorozat első három része összevágva. A három részből az első szól a backcountry freeride-ról, a második rész foglalkozik a városi freestyle-lal, míg a harmadik részben bemutatkoznak a csajok, közülük is a legjobb riderek. A snowboard világát ismerőknek néhány név a felhozatalból: Nicolas Müller, Jeremy Jones, Mark Sollors, Zak Hale, Hannah Tetter.

Nagyon kevés duma, ellenben nagy raklapnyi meseszép felvétel - ha szeretsz rettentő hegyeket és repülő deszkásokat nézegetni, ez a videó a legjobb választás. Az első filmmel ellentétben itt senki se várjon nagyívű gondolatokat, ez csupán a látványtól és csúszás élményétől egy nagy orgazmusközeli vigyorrá összeálló riderek örömünnepe.

A bejegyzés trackback címe:

https://weride.blog.hu/api/trackback/id/tr177771772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása